Vinduer er overalt å se

10 desember 2019
Mathias Bjelland
Vinduer er overalt å se

Hvordan vinduer lages

Vinduer er en så viktig del av hverdagen vår, men de fleste av oss tenker egentlig aldri på dem. De blir sett på som en del av bakgrunnen, selv om livet ville være så radikalt annerledes uten at de er festet til sidene av alle bygningene våre. Det indre miljøet i en bygning kan bli ganske deprimerende uten vinduer. Vi kan nok tenke på noen lagerbygg folk jobber i der ingen er lykkelige.

Prosessen for å lage vinduer er en interessant. Dette er fordi den viktigste rå ingrediensen for å lage vinduer faktisk er sand. Sand vil bli sendt til fabrikken fra kilden og oppvarmet til veldig høy temperatur. Temperaturen og trykket må være tilstrekkelig for at sanden skal rekonstitueres til glass. Når det har skjedd, kan det smeltede glasset helles i en form for å lage glasspanelet. Hos lenkeguiden.no kan du se noen produsenter av vinduer. 

Slik settes glass og ramme sammen for å lage et vindu

Glasset må ligge en stund slik at det kan avkjøles. Det må avkjøles på en viss måte, avhengig av hvilken type sand som brukes som råstoff. Dette for at glasset ikke skal svekkes. Noe spesialglass vil inneholde visse dopingmaterialer i den forsmeltede sandblandingen for å produsere visse kvaliteter som produsentene leter etter. Dette kan være alt fra at glasset knuses i små ufarlige biter til glasset med visse farger.

Når glasset har hatt nok tid til å avkjøles, blir det deretter festet til de ønskede rammene. Rammene kan være omtrent alt fantasien din kan komme med. Fra et enkelt trebeskyttende lag til jevne rammer dekket av gullblad, så kan du gjøre omtrent hva som helst så lenge du har penger og kreativitet. Vinduer er virkelig en av disse hverdagsartiklene som vi tar for mye for gitt. Når var sist gang du tenkte over hva dine vinduer faktisk gjør for ditt hjem?

Flere nyheter