Hvilken graviditetstest bør du velge?

16 april 2020
Maria Laugesen
Hvilken graviditetstest bør du velge?

De fleste vet hva en graviditetstest er, og har også en overordnet forståelse for hvordan den fungerer. Men visste du at det faktisk finnes flere forskjellige typer tester på markedet? Selvom den grunnleggende metoden er den samme, så er det variasjoner i hvordan de anvendes og gir resultatet. Og det kan være en fordel å vite dette før du velger, fordi du da kan finne en test som passer for dine behov. 

Helt grunnleggende fungerer en graviditetstest ved å måle innholdet av det hormon som kalles HCG i din urin. Dette er nemlig et hormon som kun oppstår ved graviditet. Med en graviditetstest-stav tisser du direkte på staven, og dette er den tradisjonelle varianten. Men du kan også velge en strimmel som fungerer ved at du samler opp litt urin i en kopp eller beger, og så legger du strimmelen ned i denne. Begge deler fungerer raskt, effektivt og nøyaktig, så det er helt opp til dine preferanser hva du foretrekker.

En annen mulighet er å velge en digital stav. Her får du resultatet på en liten digital skjerm med tall og bokstaver, i steden for de klassiske streker som du sikkert kjenner. Og sist men ikke minst kan du kjøpe graviditets test til tidlig bruk. Disse egner seg altså til bruk tidlig i graviditeten, og kan anvendes helt ned til ca. 1 uke etter befruktning. Dette er i kontrast til de vanlige varianter som først bør anvendes noen dager etter første uteblivende graviditet. Det er dog viktig å være oppmerksom på at de tidlige tester medfører en betydelig større usikkerhet, og svaret blir derfor ikke like nøyaktig som ved de vanlige utgaver.

Du kan fritt velge den graviditetstest som passer best for dig og dine behov, og det er helt opp til deg hva du foretrekker når du skal teste deg selv.

Flere nyheter